Jul med Evig Lyttar: Del 2

Me fyrer berre i gong del 2 med ein gong!

Marvin Nygaard (Kvelertak, Beachheads)

Jeg er heldig som virkelig kan glede meg til jul, fordi jeg har en stor familie og gode venner jeg er glad i som jeg kan dele denne tia med. Men for mange er denne tia en ekstra ensom og vond tid. Det er viktig å tenke på når man boltrer seg i gaver og luksus!

John Lennon - "Happy Xmas (War Is Over)". Dette var enkelt å greit bare den første sangen jeg kom på.

Wham! - "Last Christmas". Dette må jo være den ultimate julehiten!

Dead Moon - "Christmas Rush". Her er litt DIY julestemning!

Den aller siste julesangen dedikerer jeg til min sønn Felix: Fantorangen - "På Låven Sitter Nissen" 

https://www.youtube.com/watch?v=sOS4uqZA0bg&app=desktop

God Jul!

Torjus Raknes (Hjerteslag, Vestindien)

Jeg digger lister! 
Så da jeg fikk spørsmål om å lage en liste med sanger som gir meg julestemning, var det veldig lett å si ja.
Det skulle derimot vise seg at det å faktisk lage listen ikke skulle bli like enkelt.
Men etter å ha vridd hjerne og sjel har jeg kommet frem til et lite knippe musikksanger som jeg både liker veldig godt, og som tenner en ørliten julegnist.

Karel Svoboda - "Tři ořísky pro Popelku"

Starter med noe fjærlett fikling på pianoet, før vi etter tolv sekunder blir presentert for det som kanskje er tidenes flotteste fløyteriff (James Last/Zamfir sin Lonely Shepherd bør vel nevnes her).
Blir det ikke jul når lydsporet til "Tre Nøtter Til Askepott" strømmer ut i stuen, da kan man like så godt pakke sammen sakene.

Haust - "No Christmas" 

Julenissen sitter ikke på låven. Ikke er det noe grøt der heller, og hadde det vært noe grøt der ville den hverfall ikke vært søt. Siden nissen ikke er på låven, eller noe annet sted for den saks skyld, sier det seg selv at han hverken smiler eller nikker eller er noe særlig glad.
Ingen jul. Greit for meg

Isengard - "Vinterskugge"

Jólablot er tiden for å sitte i halvmørke stuer med levende belysning og drikke varm drikke.
Det perfekte lydsporet til denslags, har Fenriz laget.

Immortal - "At The Heart Of Winter"

Julen. Vinterens Hjerte.
Riffet. Musikkens Hjerte.
Abbath. Jesus.

Apollon Platebar

Tom Waits - "Christmas Card From A Hooker In Minneapolis"

Jul slik det kan oppleves i rennesteinen. Låten kom på Blue Valentine platen i ´78 og er sunget i førsteperson som et julebrev fra en prosituert til hennes venn Charlie. Gravrøsten til Waits danner en sterk kontrast til det vakre pianobackingen og frembringer en nostalgisk og varm følelse hos lytteren i løpet av de kalde vintermånedene selv om man kanskje ikke er «pregnant and living on 9th street, right above a dirty bookstore off Euclid Avenue» selv. En 5-er av en julelåt minus glitter og tannenbaum. -William

Dimmu Borgir - "Mourning Palace"

Når det lakker mot jul begynner det å haste med å få unnagjort den helvetes storrengjøringen. Lite er vel bedre egnet til å dra igang initiativet enn litt mildt og svart. Strykerriffet som åpner sangen setter en sakral klangbunn som kunne gjort enhver organist grønn av misunnelse, og med gitarene setter kulden virkelig inn (for ekstra feeling passer det å slå alle vinduer på vidt gap så busene fryser). Pianokompet som kommer etterhvert kan minne om Pachelbels Canon, og det er i hvert fall en slags julesang (jooda). Når vi så har nådd refrenget burde det ikke gjøre noe at det aldri snør i dette hølet, og snart lukter det friskt av grønnsåpe i hver en krok. -Andreas

The Star Wars Intergalactic Droid Choir & Chorale - "What Can You Get A Wookie For Christmas (When He Already Owns A Comb?)"

Altså? Les tittelen en gang til. Let that sink in. Mange kjenner kanskje til den skandaløse cash-grabben til George Lucas & Co. som gikk på TV i ´78, «A Star Wars Christmas Special». Hvis ikke du har sett den allerede, herrefred sjekk det ut. Takk gud for Youtube? stakkars George. MEN! Visste du at de fikk kongeideen å gi ut en juleplate to år senere? Jepp. Platen het «Christmas In The Stars» og solgte (altfor) mange eksemplarer. Fun fact #1: «R2-D2 We Wish You A Merry Christmas» har Jon Bon Jovi på leadvokal og var hans første studioinnspilling noensinne, noe han mest sannsynligvis ønsker å glemme. Fun fact #2: Singelen «What Can You Get a Wookie for Christmas (When He Already Owns a Comb)» nådde #69 på Billboard Hot 100 I 1980. Er ikke så rart siden tekstene er så sinnsykt bra:
«Oh, he doesn?t need a tie clip, and he doesn?t use shaving foam. So what can you get a Wookie for Christmas when he already owns a comb? It?s really a problem!? -William

https://www.youtube.com/watch?v=OSWCQ7ALEms

Immortal - "At The Heart Of Winter"

Denne perlen av en julelåt fra albumet med samme navn, kom ut i 1999 og er en klassiker hjemme hos oss! Dette er det første albumet Abbath spiller gitar på selv, og gu kor det svinger i julesokken. Teksten handler om at nettene blir lange og kulda setter inn, og at himmelen blir rød av alle julelysene som folk har kjøpt på Finn. Passer ypperlig til gløgg ispedd billig rød, sirupssnipper og makroner. Samt lutefissshk og haglpatroner. -Leif

Corey Taylor - "X-M@$"

Det verste som finnes er det jævlige kjøpepresset har pålagt oss rundt juletider. Du får faen dyttet ned marsipan og pynte-juggel fra og med august! Kyss meg i ræven. Det julen handler om er å være med familien og venner. Det får denne låten meg til å huske hvert år. Drit i dyre julegaver til de som har alt, gi heller til de som trenger det mer eller gjør noe originalt som å brenne ned en kirke (neida, da får bare kirken mer av skattepengene våre.) Spis og drikk med måte! -Mvh, Martin "grinchen" Elmgren

Low - "Little Drummer Boy"

Juleplaten til den lavmælte Minnesota-trioen Low har vært en Apollonfavoritt siden den først kom i 1999 og er i stadig rotasjon på platespilleren hos oss i løpet av julesesongen. Deres versjon av "Little Drummer Boy" ble kanskje deres største smak av kommersiell suksess etter å ha blitt brukt i TV-reklame til den amerikanske kleskjeden «Gap». Hvis ikke jeg blander denne med neste låt på listen så tror jeg at denne ble spilt inn på hjemmekjøkkenet til ekteparet som fronter bandet og er det perfekte eksempelet på utrykket «less is more». Vakkert. -William

Low - "Long Way Around The Sea"

Plass til en til på listen fra denne platen. Den fineste sangen med kristenreligiøs tekst noensinne. -Tor

Low - "Just Like Christmas"

og en til...-Tor

"On our way from Stockholm

Started to snow

And you said it was like Christmas

But you were wrong

It wasn´t like Christmas at all

 

By the time we got to Oslo

Snow was gone

And we got lost

The beds were small
But we felt so young

It was just like Christmas..."

King Diamond- "No Presents For Christmas"

Hail Santa! Ehm.. Satan! Presents are NOT metal! Falsetto is however! -William

Glasvegas - "A Snowflake Fell (And It Felt Like A Kiss)"

Denne låten beskrivelser følelsen av å komme vekk fra denne regnbyen og kjenne første snøfall. -Geir

Sufjan Stevens - "O Come, Come Emmanuel"

Jula er egentlig tiden på året da vi feirer at Sufjan Stevens aka indiejesus laget en firedobbel plate for herres mange år siden. Det blir ikke mer sjarmerende og vindskjeivt, det er banjoer og barnekor og fløyter og full fetling Sufjan stil. Alle platene er verdt å sette på repeat og hans versjoner av kjente engelske og franske julesanger er magiske! -Thomas


Det var det! Fyr på del to nedanfor og ta deg ein god dose gløgg med noko godt i og ein kakemann, det har du fortent. Mykje kjærleik, og god jul!

- Patrick K Fardal