Jul med Evig Lyttar: Del 1

For omlag eitt år sidan fekk eg med meg ein nydeleg gjeng av artistar og musikkinteresserte sjeler på å sette saman ei alternativ speleliste til juletider. Denne er like aktuell i år, så me fyrer berre på med den no og! Fantastisk mykje bra musikk her, men også mykje god tekst! 


Først av alt vil eg gjerne takka alle som har vore med på å sette saman denne lista. Det varmar langt inn i hjarterota når så mange flotte personar tek seg tid til å bli med på noko slikt! Beste julegåva eg kunne fått, og det er ein rein glede å dela den med dykk der ute! 

Øystein Rønning (tidlegare Stormbeist)

Vel, er en skikkelig julegris!! Gla i jula og stemningen rundt. Skal jeg sette på ei plate, så må det bli gammel überamerikansk jazz/blues støff fra 30-40 tallet. En av favorittene er T-Bone Walker sin "Don't give me the runaround". Ække no julelåt, men får liksom vibben. Ellers har Sivert Høyem en låt som heter "Exiles". Vet ikke hvorfor eller hvordan, men minner meg bare om desember. Plata kom i desember, det er vel det nærmeste kloke svaret jeg har! Åsåm låt, og plate!

Sjalg Otto Unnison (Leadsledge)

12359856_10156307836725387_8944955434234780205_n-1920160-11-1450723970707-t200.jpg

Ottos topp 5 julelåter:

1 - Elvis Presley - "Blue Christmas"

2 - The Drifters - "White Christmas"

3 - John Williams - "Carol of the Bells"

4 - Sharon Jones - "8 days of Hannukah"

5 - Maria Mena - "Home for Christmas" (guilty pleasure)

Jørn Kaarstad (Bokassa, P3)

Den ultimate juleplaten for meg kom faktisk for et par år siden, da et av mine absolutte favorittband siden barneskolen, Bad Religion, ga ut "Christmas Songs". Utskjelt av mange, elska av meg. Greg Garffin og kompanjonger covrer flere av de ikoniske og klassiske julelåtene med en god dose ironisk distanse og klassisk BR-harmonisering. Før den kom var juleplata til Vandals og MxPx også fast tradisjon, noe de forsåvidt enda er, men ingenting får meg i så god julestemning som å høre Graffin synge "Oh come let us adore him, Christ the Lord". Haha.

Yngve Andersen (Blood Command, Girl Army, Jeroan Drive, LBR)

11391351_10152831367576767_3885367964201087142_n-1920160-11-1450724197229.jpg

Hei milliarder av Evig Lyttar-lesere. Jeg har fått det ærefulle oppdrag å skrive en liten liste her på bloggen om mine julefavoritter. «Yes», tenkte jeg, og gjorde klar liste med Abba, Mariah og Wham, men den gang ei. Det skulle være smalt, cred og alternativt. Jeg kjenner ikke til noen kredible alternative julesanger. Men jeg kan noen julesanger som ikke er like vanlig som glade jul og her kommer de:

Larry Norman - "Christmastime"

Larry er en av mine tidligste rockeminner av den musikken som var lov og denne sangen er en opposisjon til alle de andres vanlige jul og forventninger. Om du regner deg som fan av the Pixies burde du vite at Black Francis har stjålet og lånt mange mange linjer av denne mannen.

Blink 182 - "I Won´t Be Home for Christmas"

Lastet denne ned i gode gamle Napster-tider. Da snek det seg titt og ofte inn bootleg-live versjoner og annet skvip som kun var for spesielt interesserte. Da kom denne inn i bildet. Jeg som på den tiden visste enda dårligere enn nå forskjellen på god og dårlig lyd og performance, syntes alt med vreng var helt topp, så lenge det ikke het Metallica. Og denne var intet unntak. Yess, flere Blink-låter å høre på.

Jimmy Eat World - "Last Christmas" (Wham cover)

En favoritt covrer en annen favoritt. Hallo! Det er idiotsikkert. Fikk hjertet mitt knust for første gang til originalen av denne sangen på en juleavslutning på barneskolen. Jimmy Eat World covrer den perfekt med masse ungdomfeels og var en av de største pådriverne til at vi valgte den med Blood Command for noen år tilbake da vi skulle spille inn julesang for «Alternativ Julekalender». Har spist vaffel med selveste Jim i ettertid og erkjennet hele opplevelsen.

Ramones - "Merry Christmas"

Noen må si det; Denne sangen er ikke så veldig kul, og sier du «jo det er den» så lyger du til deg selv og andre, men jeg er tom for alternative julesanger og måtte liste denne.

Vidar Landa (Kvelertak, Beachheads)

Nick Lowe "Christmas at the Airport"

Da vi turnerte tett opp mot jul med Kvelertak i USA 2013 spilte lydmannen vår Frank denne platen titt og ofte i bussen. Denne sangen ble litt vel aktuell da vi på vei hjem mellomlandet på Heathrow til fullt kaos og kansellerte fly. Men vi kom oss hjem i god tid før julaften.

Kitchen Orchestra med Pål Jackman "Jul (i sin helhet) på Jæren"

Jeg er veldig begeistret for Pål Jackman og alle hans prosjekter. Jeg lengter ofte til jærstrendene, og denne moderne juleklassikeren skrevet på Hellestø får meg alltid i den rette stemningen når jeg setter meg på toget eller flyet fra Oslo til Stavanger for å feire jul.

Hør også den vakre b-siden "Det bor en evighet i deg"

Espen Håland (Hold Fast, Nag)

Musikk, julestemning og sånt.. Siden jeg har brukt det meste av livet mitt på å høre på hardcore, metal, og pønk (utenom mitt aller første cd kjøp Bonnie Tyler- "Bitterblue") så har jeg liksom aldri innstilt musikken helt etter høytider. Men, moren min kjøpte en juleplate på Europris for mange, mange år siden som er et slags "Europris spiller drømmejulelåtene dine" opplegg. Med andre ord en ganske komisk/god stemning plate som vel betyr at nå er det jul! Vet ikke hva platen heter, men anbefaler den på det sterkeste.

De siste årene så har jeg begynt å høre mer på Frank Sinatra, som jo passer alle dager egentlig, men kommer i en god flow av å høre han synge julen inn. Ellers er jo The Pogues - "Fairytale Of New York" sikkert den beste julelåten som noensinne er laga! Spilte faktisk inn en cover av denne låten med Drink Your Poison julen for 2 år siden for å få opp julestemningen. Dette er jo en særdeles voldtatt versjon, men kommer jo internt i julestemning av dra den opp i jula!

Til sist må vi ha med Dropkick Murphys "Flannigans Ball". Er vel ikke en julelåt, men setter en god julestemning i denne hjernebarken iallefall. Da er det bare å sette pinnekjøttet og svinefettet i vrangstrupen og svelge det ned med plenty av akevitt og juleøll! Så holder man seg stabilt bedøvet gjennom hele høytiden.

Takker for seg, God jul!


Yes, då er det berre for deg å lena deg tilbake, slappa av og høyra på del ein nedanfor! Del to kjem ein av dei neste dagane. Kos deg!

- Patrick K Fardal