The Dogs - Before Brutality

Drabant Music

Nytt år og nytt album fra The Dogs.
Og det er ikke noe skvip de skal følge opp. Fjorårets The Grief Manual fikk æren av å være det første albumet jeg har gitt full pott til, her på Evig Lyttar. Absurd bra plate som definitivt preget 2018 for min del, og fortsatte bandets vekst til å bli et av Norges største band. Mestselgende på vinyl og utsolgt hvor enn de drar. Er så fortjent atte hjelp.

Nok runk.

Before Brutality er den irriterte lillebroren til The Grief Manual. For der sistnevnte var et sjangerlekende og til tider episk album, så er dette på mange måter det kreative motstykket.
Det er rett fram punkrock ispedd solide mengder Garage og Skandirock. Det svinger så inni granskauen. Bare hør på de fire første sporene! Jeg elsker det.

Dessverre stopper den gode følelsen med låt nummer fem, balladen There Won`t Be An Encore. Ikke at det er en dårlig låt. Men her er vi tilbake i tristessen og det mentale bråket som er i mye av The Dogs sitt materiale. Jeg vet at Kristopher Schau har sine kritikere som vokalist, men det er svært få som kan konkurrere med mannen når det kommer til rå følsomhet og innlevelse. Sjekk ut denne låta, skulle du ikke tro meg.

Med No Pleasant Surprise er vi tilbake i punkeland og det låter så fett. Orgelet, koringen og trommingen. Stol på fagfolk. The Dogs kan fort være Norges mest undervurderte musikere. Toppa lag!

Neste spor ut, Let The Barrel Rest My Head, er en liten Powerpop-sak som absolutt funker, selv om den hovedsakelig bidrar til en følelse av variasjon, mer enn den står på egne ben.
De tre siste låtene leverer like godt som de foregående og markerer slutten på et nytt The Dogs-album.

Er det like bra som The Grief Manual? Nei, det er det ikke. Men det gjør ikke noe. Dette er den andre siden av bandet. De andre låtene på setlista. Der det er litt lysere.

Låtene har heller ikke samme dybde og substans, som gjorde The Grief Manual så latterlig bra.
Ikke at jeg tror bandet tror det selv heller.
Og det vil definitivt slukke tørsten fram til neste år og neste skive.

9/10 TRYNER!

Bjørnar Kristiansen