Phishing alarm!

I går blei eg gjort merksam på ein ugrei ting. Nokre band i Noreg -  nærmare bestemt Pappasaft og Forgetaboutit (sikkert fleire også) fekk ein noko snikete mail frå eit selskap som ville fyre ut låtane deira mot ein liten sum pengar. Lovnader om masse avspelingar og lyttingar blei gitt. For dei fleste er jo dette logisk nok noko ein held seg unna, men det er likevel greit å opplyse om dette, slik at band som blir gira av desse tinga tenkjer både ein og to gonger før dei smeller til med betalingsinfo og alt som følger med. 

Eg tok meg ein prat med Gard Sviggum Saabye, vokalist i Pappasaft om dette fenomenet.


Foto: Sverre Saabye

Foto: Sverre Saabye

 

For det første. Kan du forklara litt enkelt for dei som ikkje veit det kva phishing er?

Phishing er en form for svindel der noen lurer til seg for eksempel betalingsinformasjon fra deg og så bruker det for hva det er verdt. Gjerne gjennom falske profiler, nettsider, selskap etc. Du blir lurt til å fylle inn informasjonen din et sted og så er du i saksa. Det finnes en rekke forskjellige former for det - Wikipedia got your back https://no.wikipedia.org/wiki/Phishing

Ikkje bra. Kan du fortelle litt om den mailen bandet ditt fekk her om dagen?

Vi, og flere andre viser det seg, fikk en e-post av en Maria fra KMIX Radio Los Angeles som hevder å skrive på vegne av en Stryker (radiolegende i statene, visstnok), med smiger om å ha hørt oss online. Vi har blitt spilt på radiostasjoner i utlandet før og tenkte det kanskje var en gøyal raritet. Vi fikk seinere svar om at låta vår slo skikkelig an og at vi bare trengte å laste den opp et sted der de skulle anbefale oss om å få radio-listing ut mot en million lyttere. Vi måtte bare betale $10 for å laste opp. Samtidig var det nettsider med "riktig" innhold bak alle linker, bortsett fra at de så litt shabby ut. Betalinga så ut som en hvilken som helst online betalingsgreie. Vi holdt oss unna, heldigvis.

Skjermbilete av mail

Skjermbilete av mail

Bra de såg mellom linjene, dette kunne jo gått riktig gale. Det er jo heilt grusomt at nokon prøver å lure band inn i dette skitet! Kven andre band som du veit om har fått mailen?

Forgetaboutit er vel de vi har snakka med som har fått samme mail her til lands, men: Vi begynte jo å grave i dette og fant ut at det var en veeeldig lignende sak i statene i fjor. Da var det selveste Annie Lennox som hadde fått mail av KMIX. Da skjønner man fort at det er ganske så scam'ete! Vi håper jo det ikke er så mange, men det er sikkert flere som får den.

Utrulig bra at de opplyser om dette, er heilt sikkert mange band som ikkje veit om sånt. Lett å bli gira av ein sånn mail om ein vil få ut musikken sin. Tusen takk til Pappasaft for å sette søkelyset på dette, me set pris på det! Har du noko du vil sei til lesarane våre, forresten?

Jeg gjetter de fleste vil lukte lunta. Samtidig er det lett å bli gira, folk jobber jo jævlig hard med å få musikken ut og en sånn mulighet hever noen øyenbryn. På en dårlig dag hos de mer impulsive blant oss kan det bli ganske krise. Den norske undergrunnen velter seg ikke akkurat i cash, da er det premiedøvt å få betalingsinfo med mer på avveie. SÅ: del det i miljøet ditt, kanskje vi sparer noen stakkarer! Undergrunnen må stå sammen, det er sånn vi tar over verden tilslutt. Takk til dere i EL, Patrick som sprer ordet.

Kunne ikkje sagt det betre sjølv, Gard!

Sammen er vi dynamitt!

Nettopp!! Dette skal me få ut der. Tusen takk for at du stilte opp til eit lite intervju

skulle bare mangle, takk sjæl!


Så, hovudbodskapen her er: Tenk godt gjennom kva du trykker deg inn på og ikkje ta alt for god fisk - er det for godt til å vere sant, så er det oftast det. Eg oppfordrar dykk til å dela dette innlegget med dei det måtte gjelde, viktig at me, som Gard sa over her, står saman i undergrunnen - me skal ta vare på kvarandre! DEL, DEL DEL. 

Patrick Fardal