FAENIHÆLVETTE - Ikke OK.

Jeg har digget FAENIHÆLVETTE siden rett etter jeg hørte de første ti sekundene av «Du blir ikke feminist av en rød leppestift» på oppfordring av Kristopher Schau i et intervju han gjorde med GAFFA tidligere i år. På den tida var «Personlig Tragedie» det fresheste i diskografien deres. Den fire minutter lange EP’en var en kruttønne av dimensjoner med skyhøy singalong-faktor og næsty drops der man hører de løse strengene slå mot pickup’en på bassen. Oppfølgeren, «Ropstad Requiem» som er tretti sekunder lengre er en vidunderlig langfinger til regjeringa og alle som ikke sprang rundt med rosa boa og kniv i tutuskjørtet under pride, samt et kjapt stikk til pro-life’erne. Nå – tre måneder senere – er de aktuelle med sin første fullengder, «Ikke OK».

Ordet «fullengder» må tas med en god klype salt her, da utgivelsen har seks spor, og lander på ni spreke minutter. Inni disse ni minuttene finner vi de kjente ropalong hardcoresporene, en house-interlude, og forfattaren som les eige dikt. Unødvendig å si; denne platen er et ADHD-eventyr fra helvete.

Jeg vil raskt sette denne anmeldelsen på pause for å fortelle deg, kjære leser, at jeg har hørt igjennom hele skiten to ganger siden jeg begynte å skrive.

Det er få ord som beskriver FAENIHÆLVETTE så godt som bare «gøy». Tekstene er flirbare, titlene på låtene alene får deg til å trekke på smilebåndet (se «Hva Er Greia Med Veggiser Og Avokado?» og «Rævla Jazzhøl») og de bråe overgangene i instrumentene holder deg på tærne gjennom hele lytteropplevelsen. Blant annet benytter bandet seg av ironisk jazz-føkkeri med gitartone våt nok til å gro persille på mot slutten av «Rævla Jazzhøl», og ordene ‘Ingen forstår meg’ flyr over verdens mest cheesy synth på «Ave Ano Est».

Ironi er et farlig verktøy i musikk, da du kan være så ironisk som du vil, men fortsatt være en dude med bolleklipp og pedobart som synger om giraffer og tyggis. Det er heldigvis ikke tilfelle for FAENIHÆLVETTE, som kverner ut fantastiske utgivelser oftere enn jeg har samleie. Det er synd og skam at ikke disse karene headliner landets største festivaler akkurat nå.

Når spurt om hvilken iskremsmak som er best hadde bandet dette å si:
Flertallet stemmer krokan, mens en foretrekker pistasj’

For en gjeng!

Jeg gir «Ikke OK» 11 tenner ut av mulige 12, da platen er alt for kort, og de burde skamme seg. Dessuten smaker pistasj vederstyggelig.

I korte trekk: 11/12. Nice.

9/10 TRYNER!

Eirik Ones