Gjesten: 17 bud for en bedre verden (tips til gutteband)

Av: Gard Sviggum Saabye & Linda Haug

Foto: Boris Danielsen

Foto: Boris Danielsen

Det er ingen hemmelighet at både median, gjennomsnitt og stikkprøve av den norske rocker er sånn ca mann/omtrent 30+/svarte jeans/«da vi varma opp for...». Blant annet undertegnede plasseres unektelig i denne kategori. Det er et veldig hyggelig og driftig miljø jeg er en del av, men jeg kjenner på noe som mangler. Potensialet, både kulturelt og kreativt, blir ikke godt nok utnytta når rektrutteringa i størst grad skjer blant gutta. Bare tenk all den (bra) musikken vi har fått ut av det lille miljøet vårt. Hadde vi klart å få inn like mange kvinner hadde vi dobla mengden musikk utgitt, konserter spilt, merch trykka, historier fortalt og så videre.

Foto: Inger Lise Gjerdebakken

Foto: Inger Lise Gjerdebakken

Og jeg opplever at vilja er der. Jeg har enda til gode å høre noen lire av seg «detta ække no for kjærringer». Vi trenger ikke se lenger enn til de damene i banda vi kjenner allerede for å skjønne at more is more. Blant de jeg kjenner i miljøet så opplever de så absolutt at menn er ålreite og ønsker å få opp andelen. Jeg ser heller ikke for meg at flere initiativ for å bedre inkludere kvinner i rocke-Norge skulle møte noe særlig motstand. Men fortsatt er kjønnsfordelinga som den er.

Hvorfor det?

Skal vi fortsette ned det sporet blir dette fort ei bok og ikke en online artikkel. Uansett har ingen av oss vondt av å stille oss det spørsmålet, og snakke med hverandre om det vi kommer fram til. Er det noe jeg har lært så er det at jeg har en vei å gå på skjønne hva som trengs for at kvinner skal føle seg mer velkomne. Jeg kan selvfølgelig komme med forslag sjøl, men viktigst av alt så kan jeg spørre. Og det funker som bare det.

Her om dagen havna jeg i en diskusjon om inkludering av kvinner på den evig voksende gruppa, Norsk Punk, på Facebook. En av deltakerne var Linda Haug fra Haldensbandet Lucky Malice, med 20 år med pønkeband og kvinnekamp i ryggen. Hun skøyt inn at menn måtte «ta noen bevisste valg». Det skjønte jeg ikke så mye av, så jeg spurte om hun kunne utdype:

Her er ei liste på 17 bud til de som ønsker å være mer inkluderende:

1. Bli med/arranger/inviter med på turné med band bestående av kvinner.

2. Pass på at det er punk med kvinner i spillelistene når man har fest, nachspiel eller er DJ.

3. Les seg opp i og se dokumentarer om kvinnelige musikere slik at man lettere kan sette seg inn i problematikken.

4. Si fra scenen at dere som mannfolk ønsker flere ikke-menn i punkscenen og oppfordre damene i publikum til å starte band.

5. Se potensiale i damene rundt dere. Neste gang dere danner et band, spiller inn musikk eller har sideprosjekter der kvinner kan bli med som gjesteartist (ikke bare vokal, men også låtskriving og spilling av instrumenter).

6. Forslag er bra, men unngå «besserwisserhet». Spør om erfaringene til musikeren i stedet, for du lærer kanskje noe nytt!

7. Skriv en låt om problematikken med guttebandet ditt.

8. Vær varsom med gutta-stemninga. Prat med jentene og inkluder dem i samtalen slik at de ikke sitter igjen som publikum.

9. Vis en dame du kjenner powerchords – da kan hun spille alt.

10. Gå med trøyer med kvinnelig punkrelaterte greier på. Band-skjorte eller med et feministisk budskap er bra!

11. Dra på konserter som fremmer kvinnelige band. Ta med ei venninne så hun kan bli gira og starte et eget band når hun ser alle de tøffe damene.

12. Det finnes mange kule kvinnelige utenlandske band. Invitér dem til Norge. Band fra rundt i Europa har ikke alltid turné-stopp så langt nord, så la oss endre på det!

13. Doner eller lån bort et instrument til en dame.

14. Oppfordre arrangører som booker dere til å booke kvinnelige musikere også, med ønsket om en mer balansert scene som begrunnelsen.

15. Gi ut splitt-skive med et ikke-bare-gutter-band, gjerne fra et annet land enn Norge.

16. Følg "Female Fronted Punk Bands" på Facebook.

17. Vit at vi ser dere som gjør mye av dette allerede, takk til dere og stå på!

Min favoritt er den med powerchords, hvilken er din? Spre disse bud som en sårt trengt positiv pandemi, her var det mye mange sikkert ikke har tenkt på. Dette blir bare bra om vi jobber sammen, langs hele kjønnsspekteret.

Gard Sviggum Saabye (Pappasaft) & Linda Haug (Lucky Malice)