Kryptograf - The Veil

Apollon Records

I dag køyrer me på med ein formidabel låtpremiere frå fantastiske Kryptograf, som snart slepp singelen “The Veil”. Høyr den nederst i saka. Bli litt kjent med dei først:


Foto: Robin Helgesen

Foto: Robin Helgesen

Fortel verda litt meir om bandet!

Etter å ha spilt sammen i et annet band gikk det opp for oss at vi hadde veldig mange ideer som ikke passet inn der. Vi er alle veldig glad i obskur proto-metal og ville ha et band der vi kunne utforske den sjangeren. Etterhvert i prosessen ble det tydelig at stoner-rock og prog-rock også var store innflytelser som vi ville ha med i gryta.

Retro produksjon og okkult stemning går hånd i hånd for oss, derfor prøver vi å dyrke den nerven en finner i gammel proto-doom. Samtidig hadde vi jo ikke visst om halvparten av det uten internett. 

KRYPTOGRAF, kva er det for eit bandnamn? 

Vi brukte veldig lang tid på å finne et bandnavn alle likte. Vi var faktisk i ferd med å spille vår første gig under et annet navn, men så fikk vi sendt en melding til noen på Hulen i siste liten og fikk Kryptograf på plakaten, da kunne vi liksom ikke krangle om det lenger.

THE VEIL: Kva vil de seie om låta me premierer her? Korleis vart den til?

The Veil er første låta på albumet, og representerer på mange måter det som er ryggmargen i vår musikk. Det pleier ofte å balle på seg med riff og partier, men på The Veil føltes det naturlig å holde tilbake. I likhet med alle de andre låtene våre ble den laget på øvingslokalet med et fett riff som utgangspunkt.

Eg tykkjer riffa der er noko av det tøffaste eg har høyrt i det siste. Meir, takk! Kva kan me forvente frå KRYPTOGRAF i tida framover? 

Noen av planene vi hadde har jo blitt påvirket av Korona-situasjonen, men vi skal fortsatt slippe singler og album i tiden som kommer. Vi gleder oss til å få musikken ut i verden, vi har jo jobbet med disse låtene ganske lenge så det blir digg å slippe taket.

Plata ble spilt inn i Solslottet Studio med Iver Sandøy bak spakene. Vi har jobbet med han med tidligere prosjekter og liker veldig godt å spille inn der. Det føles egentlig som å spille inn plate på øvingslokalet, siden det bare er ett lite innspillingsrom. Vi startet albuminnspillingen i mai 2019, og hadde vel ferdig master i desember. 

Det må jo seiast å vere noko av ein utvikling jamført med eitt år tilbake i tid. Då såg de bandet som ein ny start med blanke ark. Kva tenkjer de no? 

Jeg tror vi har funnet et “sound” som kan være identifiserbart som Kryptograf, uten at jeg er helt sikker på akkurat hva det innebærer. Men jeg synes det er et veldig bra sted å være på som band; At en kan ha et “definert” uttrykk uten at det går på bekostning av eksperimentering og nysgjerrighet.

Apropos uttrykk og sound, har KRYPTOGRAF nokre heilt sentrale musikalske inspirasjonskjelder? Kor kjem den feite sounden og driven frå? 

Black Sabbath er jo bibelen for band i vår sjanger, og vi er ikke noe unntak. Ellers går det mye i Pentagram, Witchcraft og kanskje Motorpsycho. Vi setter også stor pris på råskapen i den bunnløse kjelleren av gamle obskure band som gjerne låter røffere og mer upolert. Vi prøver å få noe av den atmosfæren inn i Kryptograf (Bulbous Creation f.eks).  Det er også veldig inspirerende å se band i vårt miljø gjøre fete ting. Dunbarrow, Gravy Jones og Strange Horizon for å nevne noen få. 

Soundet til platen er resultatet av fire svette kropper i et lite rom med old school rørforsterkere skrudd opp til bristepunktet og store trommer. Vår produsent Iver Sandøy har klart å kapre energien som bandet har live, og det er ikke produsert mer enn nødvendig. 

Har KRYPTOGRAF tre tips til kva koronatrøytte og/eller karanteneråka lyttarar og lesarar kan lytte til for å halde humøret oppe?  

Jepp!

You Won´t Remember Dying - “Bulbous Creation”

Roll 'em Smoke 'em Put Another Line Out - “Patto”

White Pepper - “Ween”

Aldri høyrt om før. Nydeleg! Kva med tre tips til kva koronatrøytte og/eller karanteneråka lyttarar og lesarar kan gjere for å halde humøret oppe?  

Stå opp sent.

Bruk veldig lang tid på små oppgaver.

Legg deg tidlig.

Me seier hjarteleg takk til Kryptograf for kloke ord og ikkje minst formidabel musikk. 

Marius H.D. Salvesen