Pandemonial - Cold Shores Ov Beyond

Pandemonial, et nytt svartmetallband fra Bergen, har sluppet en kruttsterk EP. På Cold Shores Ov Beyond finner vi Christer Korsvold (gitar/synth) og Frode Gaustad (trommer) fra blant annet Thy Grief, samt V (vokal) og K. Aarhus (bass).

Korsvold har heldigvis tatt med seg riff-biblioteket som tidligere har gjort godt for Okkultation og Thy Grief, og evighetsmaskinen på trommer, Gaustad, er også i storform her.

Til EP å være, og deres første utgivelse, er produksjonskvaliteten skyhøy, og med uvant klar og mektig fremtoning for svartmetall å være (selv på kassett!). 

Korsvold sverger til Gerrit Rijken for å lage logo (har også lagd Funeral Void og Okkultation sine) og for hver logo han lager blir de bare bedre og bedre! Her finner du både flaggermusvinger, hodeskalle, trident, pentagram og en hornete font! Det sagt så foretrekker jeg den «over the top» versjonen Rijken lagde, som ikke ble brukt, med en skjult geit og enda flere hodeskaller. Håper den blir å finne på noe merch fremover.

EPen starter med Eclipsed In The Mist of Times, hvor du blir lurt inn i et uhyggelig og mørkt lydbilde. På samme måte som Dimmu sin Gateways og Emperor sin Into The Infinity of Thoughts starter låten med en dyster intro, her med synth og ulingen av vind, før det eksploderer med galopperende trommer, gitar og en gong i beste Mayhem - Life Eternal stil.

Vokalen til V passer perfekt inn i lydbildet, og varierer faktisk på samme måte som tempoet i låtene gjør. I starten av låten kan man høre likheter til Abbath og Ishahn, mens i de roligere partiene er likheten til Nocturno Culto ganske klar.

Selve oppbyggingen av låten er i veldig klassisk norsk svartmetall stil, med taktvis beinhard riffing og trommer, oppbygd av koring og synth, som avløses av lavere tempo med mer suggerende vokal og gitar før man vugges inn i samme riff og tempo som i starten. Akkurat dette er det enormt mange som har prøvd å gjenskape, magien fra 90-tallet og utover 2000-tallet, men få klarer det like bra som de store etablerte.
Pandemonial derimot er inne på noe veldig bra, og denne EPen tror jeg vil stå veldig godt på egne føtter.

Neste spor er Desolate Realms of the Astral Desert Masters, som har en helt annen inngang, men igjen er åpenbart inspirert av Darkthrone og Emperor.

Synthpartiene med koring er nesten som kopiert fra Emperor «I Am The Black Wizards». Men det er også øyeblikk hvor Immortal/Abbath inspirasjonen kommer sterkt til syne, for eksempel midtveis i denne låten hvor tempoet dras ned, og V glimter til med fantastisk growling. Det er en enorm styrke i V sin vokal som løfter dette bandet.

Man kunne tenke seg at alle referansene/inspirasjonene skulle bli påtatt og oppfattes mer som en kopi eller cover av mer etablerte band, men Pandemonial klarer å holde sin egen identitet her, og det fremstår mer som en hyllest til norsk svartmetall enn noe annet.

Siste del av låten drives frem av noen enorme trommer og gitarriff, konstant akkompagnert av synthen i bakgrunn, og en utrolig skarp og tydelig vokal. 

DESOLATE! DESOLATE! 

Det er vanskelig å ikke la seg begeistre av dette. Synthen i denne låta er og så fengende at den har klistret seg fast i bevisstheten min semi-permanent.

Desolate Realms of the Astral Desert Masters er en meget god låt, og i likhet med første spor er den såpass varierende og engasjerende at man kan høre denne på nytt og nytt, og stadig finne nye nyanser å glede seg over.

Siste låt ut er en kraftpakke fra ende til annen. Black Oblivion Drifter har ikke tid til introer og dundrer av gårde som en av apokalypsens fire hesteryttere. Dunkelt, mørkt og okkult. Også her er Darkthrone inspirasjonen fremtredende, men bandet kommer godt ut av det.
Om kvaliteten på produksjonen ikke hadde vært så bra som den er hadde det vært fare for at noe falt gjennom her, men drivet i låta og vokalen til V holder grepet i deg hele låta gjennom.

Kanonlydene i siste del av låta akkompagnert med V sine «FUNERAL DARKNESS» skrik sitter for en eller annen grunn enorm godt hos meg, og før jeg vet ordet av det er låta ferdig og jeg må skru på hele EPen på nytt. 

Denne EPen er en fantastisk sterk utgivelse. 

Jeg håper Pandemonial fortsetter å gi ut musikk av denne kvaliteten for dette er det høy, høy kvalitet over.
Jeg håper og Beyond The Gates, Inferno og Hellbotn følger med, og får bandet på en plakat når de er klare, for dette kan og smelle bra live. 

En 14 minutter tour de force av et nytt svartmetallband er ikke å forakte i 2023. Både kassetter og t-skjorter er utsolgt hos Edged Circle Productions, men om du er kjapp kan du nok få tak i kassetten hos Katakomben i Oslo fremdeles.

Vel blåst Pandemonial.

Du finner EPen her:

https://edgedcircleproductions.bandcamp.com/album/cold-shores-ov-beyond


Preben Astrup