Aktiv Dödshjelp på Parkteateret 13.4 - Full fyr i teltet

Tekst: Preben Astrup

Foto: Kristoffer Kumar

Aktiv Dödshjelp er faen ikke samme gamle. Et fullstappet Parkteateret tålte ikke flere dudes denne kvelden på Aktiv sin store release-fest. Og for en fest det ble! En maktdemonstrasjon fra start til slutt, med flere løk som gikk opp i røyk enn de sitter igjen med etter helga.
Var pyro-budsjettet verdt det? Så definitivt.

Vi fikk hele albumet, litt omrokkert og krydret med bængers fra tidligere EP.

Første låt ut var tittelsporet på fullengderen, Send Dudes.

En bunnsolid åpningslåt, som bygger opp energien til publikum, og det tar ikke lang tid før det både er hopping, pit og knuffing. Det er ingen tvil om at Norges farligste band har gått på scena, og de har definitivt gjort seg fortjent!

Jubelen fra publikum hadde så vidt stilnet før Mattis bærer ut en 2 meter høy lighter og riffet fra Trimma Lighter dundrer ut av høyttalerne.

Det er, som flere av låtene til Aktiv, et riff tatt rett ut fra Kvelertak og Zugly boka. Det fungerer særdeles bra, og viser også en del av humoren Aktiv har i låtene sine, uten å bli for tacky.

Foto: Preben

Selvom det mangler en viss Blomst som andrestemme er låta så kort og hard at man knapt rekker å tenke på noe som helst.

Fra scene-props til en av mine favoritter, kommer en låt som for alle med en kompis eller tre som heter Eirik er obligatorisk lytting.
For det er fest hos Eirik, og du er invitert!

Allsang, kaos og ølkasting. Alt fungerer som det skal. Festen er på Parkteateret og alle blir kronisk fyllesjuke av de greiene her.

Neste låt ut er Gi meg alt.

Alt som kan gå galt, går galt. Men ikke i dag. Man skulle tro Mattis trengte litt luft etter den spinnville åpninga, men tempoet går ikke ned! Både publikum og Mattis roper på høyere vokal og det får vi. Bandet skjønner at de har publikum i sin hule hånd nå.

Da overrasker de med å spille Jeg er din før Evig Penger om man følger skiva slavisk.

Men hva har det å si, når allsangen igjen står i taket. Albumet har tydligvis blitt spilt i hjæl flere steder enn hos meg. Her viser de også hvor enkelt og effektivt synth kan brukes, refrenget sitter som et skudd, og for oss (over 30) i piten er versene ettertraktede småpauser.

Jeg var spent på setlista før konserten, men den er gjennomtenkt og åpenbart jobbet godt med. For midt blant Send Dudes låtene, og etter en monolog fra Mattis, får vi servert Kompis med Våpen. Bæng bæng!

Og da eksploderer det igjen, ikke bare hos publikum, men også fra pyroen. Det sprenger så godt at hu ved siden av meg kaster ølen over hodet som om vi skulle vært på The Conjuring på IMAX.

Har du aldri sett en gønner før?

Da Black Sabbath slapp N.I.B var det stor spekulasjon rundt hva det stod for. Det er det ikke når Aktiv Dödshjelp snurrer i gang N.F.B

Vi får beskjed om å være farlige, men snille med hverandre.

Åpningen på N.F.B føles igjen som noe Aktiv har funnet i dagboka til Maciek og Bjarte (for de samler riff i en dagbok ikke sant?). Og ikke minst dobbelgitaren over refrenget.
Ikke bare er tittelen inspirert av Sabbath, men også noe av innholdet. Der Ozzy gestalter Satan sjæl, hilser Aktiv fra de der nede. Et fint nikk.

Tempoet dras litt ned på neste låt, men det er ikke til forkleinelse. Nasj er en kjempelåt!

Og kanskje den låta fra Send Dudes som har festet seg best i min hjernebark. “Den eneste som ikke har lagt seg, og jeg kan se at sola står opp” svinger det så jævlig godt av! Dette blir min sommerlåt 2024.

Igjen får vi en kort monolog fra Mattis, og i en annen dimensjon kunne han nok vært stand-up komiker, for det er tørr, men bra humor fra scenekanten. Evig Penger!

En av låtene fra Send Dudes jeg har sett flere jeg kjenner høre på, som vanligvis ikke liker rock en gang. Og enda en gang er det stor inspirasjon hentet fra band som Kvelertak, Man The Machetes, Amulet og Maktkamp. 

Fattig rocker av, rik rocker på. 

Låta er fantastisk bygget opp, og er en fest fra start til slutt.
Og for ente gang i kveld er allsangen øredøvende. Så god er den at publikum synger det ene refrenget alene.
En av kveldens absolutte høydepunkter!

Etter Evig Penger er det ikke vanskelig å forstå at bandet også trenger en liten pust i bakken, og da passer det fint å kjøre låta som kanskje kan kalles Send Dudes powerbalade? Frostrøyk siver ut på scenen og på publikum, og med det blå lyset skaper det en trolsk stemning på scenen.

Det går sakte, men dette er også et godt håndverk. Brusende gitarer som bygger opp til verset, hvor vokalen er mer tilbaketrukket enn på Aktiv sine andre låter. Stephan Lyngved (bass) løser sin vokalbit utmerket, i beste Niklas Almqvist (The Hives) stil. 

Etter albumets powerbalade er de tilbake med publikumsfrieriet. For det er lørdag, og Aktiv Dödshjelp flykicker publikum rett i nesegrevet med en ny bænger.

Hei verdens beste dag! Enda en låt som kunne vært albumets definitive hit (som alle de andre låtene). Albumet er en tour de force og Lørdag har ikke noe tilbake for de andre låtene på skiva. Flerstemt refreng, stagediving, ølkasting. Det kjennes ut som om Aktiv ikke har gjort annet enn å spille live.
Bare synd enkelte i publikum sverger til å lage wall of death når det ikke finnes noen flere drop i låta.

Foto: Preben

Aktiv Dödshjelp har blitt sellouts! Du hørte det her først. Widerøe skal servere norske TV-tittere punk i beste sendetid i spedd noen 90-åringer, men vi vil ha voi hyllest fra scenen. Voi And Destroy var den perfekte gavepakken under korona.

Og jeg tør å påstå at dette:
Le sykkelfelt c'est bare for moi

Je preferé un sparksyklé

Et toi? 

er noe av det morsomste jeg har hørt i en låt på mange år (i hard kamp med Beaten to Death sine tekster). Voi And Destroy er som å regne som en klassiker i Aktiv sin katalog, og det faktum at de snart har spilt en time og alle låtene er bængers på sitt eget vis, viser at Aktiv er klar for å ta over ikke bare Norge, men Skandinavia og kontinentet.

Rett fra Voi And Destroy til Kronisk Fyllesjuk. Ikke mange pausene her nei.

Har ikke så mange kommentarer her, for piten var alt for fristende.

(OBS! Folk som ikke kan låtene må gjerne, igjen, slutte å prøve starte wall of death på slutten av låter som som ebber ut -  hilsen alle oss som har det gøy i pit).

Da de spilte på John Dee med Fights og Slug Boys i november ble det stor oppstandelse da noen hadde med poser med spaghetti i piten. Men Dolce Vita fortjener intet mindre.

Denne kvelden var det lite spaghetti eller pasta å spore blant publikum, men ekstasen var så definitivt til stedet!
Åpen skjortestil over hele fjøla! 

Ta det for det det er verdt, men når samboern kaster jakka og gir ølen sin til venninna for å stormløpe inn i piten, da er det noe ved låta som funker! For meg er det det sikreste kvalitetstegn på musikk!

Det gode liv må ta slutt en gang og bandet går av, men kommer kjapt ut igjen for publikum er ikke mette! Det er to låter i encoren (pluss Kredits), og om mulig skrur ikke bare bandet opp et lite hakk ekstra, men også publikum skrur opp energien et knepp.

Gå med kniv må sies å være et av stjerneskuddene på en helt legendarisk EP (Bæng Bæng). Og live har den alltid og vil alltid fungere bra! 

Hvis det finnes voldsmenn med alibi, bør vi alle gå med kniv, med mindre vi har kompis med våpen da. Låta sitter som et skudd, men sier også noe om reisen til Aktiv Dödshjelp. Gå Med Kniv har alle de samme elementene som låter fra Send Dudes, men der nyere låter som Fest Hos Eirik og N.F.B har helt spinnville gitar duetter og soloer, er Bæng Bæng låtene mer strippet ned - mer in your face punk. Litt skittnere. Deilig opplegg.

Avslutningslåta på skiva og for kvelden er passende nok Fakke Med Oss.

Låta er bunnsolid som avslutningslåt. Men det føles også litt som en fotballsang med publikum. Selvom det er 100 ganger gøyere på Parkteateret enn å stå på Intility arena og høre publikum synge Vålerenga Kjerke før de taper 0-3.
Ingen kan fakke med Aktiv!

Det er groovy, det er kvalitet, det er verdens beste dag.

Allsangen fortsetter etter låta mens Mattis kjører en live-justert versjon av Kredits fra Send Dudes, meget profesjonelt gjennomført.

Konserten alt i alt føles som en klar beskjed til musikkbransjen. Her er det bare å booke inn til alle festivaler og arenaer de kan tenke seg!
Aktiv Dödshjelp sier de forsøker en gang til, og det burde de fortsette med, for det er fest fra start til slutt!

Jeg tror og flere enn meg nesten umiddelbart sjekket når neste mulighet er for å se Aktiv Dödshjelp live. Neste gang i Oslo er 16. August på Langs Akerselva, mens de før det skal innom Strynefestivalen, Bergtatt, Løddepunk (🖤) og Audunbakkenfestivalen.

Foto: Preben

Preben Astrup