Folkehelsa - Evig OK

Det er ikke lett å sette Oslo-baserte Folkehelsa i en sjangerbås, selv om mange har prøvd. Enten man kaller det punk, visepop, folkrock eller «klimagrønsj» (takk til Platebutikken Tiger for den), er det vanskelig å komme unna at Folkehelsa rett og slett lager spennende musikk med utgangspunkt i godt etablerte – men svært ulike – sjangertrekk.

Sett i fugleperspektiv kan denne debuten grovt sett deles i to hoveddeler. På den ene siden har en de klareste folk-/visesangene. På den andre har man de mer punka låtene. I førstnevnte kategori finner man det fortryllende åpningssporet «Konkylie», mystiske og drømmeaktige «Mylder», såre og forsiktige «Beileren», klimaktiske «Aldri mer» og det mektige avslutningssporet «Sol». I den andre hoveddelen har man låter som «Du veit du er kvinne» og tittelsporet «Evig OK» hvor bandets mest rendyrkede punktendenser kommer fram. På «Harde fakta» og «Hverdagen klør» er Folkehelsa på sitt hardeste og mest aggressive. Denne kvartetten har tenner, og er ikke redde for å bite fra seg, enten temaet er klimakamp eller tekstilindustri. Det er politisk, det er fengende og det er brutalt ærlig.

Takket være solid låtskriving og bandets åpenbare visjon for hvordan musikk de ønsker å lage, klarer Folkehelsa å holde en rød tråd gjennom hele sin første fullengder. Evig OK har et sammenhengende lydbilde fra A til Å, til tross for undertegnedes tapre forsøk på å plukke det fra hverandre. De mer visepregede låtene har trøkk så det holder, og selv de hardeste låtene har innslag av folkemusikkens melodiske dramatikk. Med det sagt er ikke alle låtene av den grunn like sterke og minneverdige, og særlig tittelsporet havnet dessverre i «OK»-båsen hos denne anmelderen. På et album som klokker inn på beskjedne 31 minutter oppleves heldigvis ikke dette som et stort problem.

For Evig Lyttar vil Evig OK for evig stå som mer enn OK. Essensielle låter: «Mylder», «Hverdagen klør» og «Aldri mer».

8/10 TRYNER

Sondre Leiros Bendiktsen