Dette skjedde med Tempel

I mai spurte jeg hva faen som skjedde med Tempel og nå har de droppa sin første nye låt siden 2018. Derfor tok jeg opp telefonen min og ringte til indre Vestfold for å ta en prat med gitarist Espen. Dette er svarene jeg fikk.

Hva faen skjedde med tempel siden plateslippet i 2018?

Vi har jo spilt litt hvert år da, men alt det stoppa selvfølgelig sommeren 2020, så vi har holdt mer på med våre egne prosjekter. Det nye albumet vårt har vi holdt på med i bakgrunnen helt siden korona, men nedstengingen har vært et problem selvfølgelig. Det førte til at vi stort sett la alt av bandprosjekter på is fra februar 2021. Det er også vanskelig å spille i band med brødre da. Det kan fort bli litt hard søskenkjærlighet, hehe, så det har blitt litt utskiftning i oppstillinga.

Tidligere Kvelertak-trommis og nåværende bror Kjetil har slutta i bandet og bøttene har gått videre til Jonas Usterud Rønningen (Subnoir) og den gamle kompisen Andreas Espolin Johnson har gitt gitaren videre til den nye kompisen Ola Himberg. Espen og Inge Gjermundrød er fortsatt brødre og er begge med i bandet.

Jeg hører rykter om ny fullengder! Når begynte prosessen rundt det nye albumet?

Prosessen begynte vel allerede i 2012, for vi har henta opp gamle ting fra riffbanken som vi kom opp med helt tilbake på den tida. Men selve albumet ble vel ikke et ordentlig prosjekt før i 2019 da vi for alvor satte inn alle kluter. Det var samme år som vi signerte med Jansen Records. Siden den gang har det rent inn 8 ferdige låter, men vi har bare spilt inn den nye singelen vår Blackout. 

Vi går i en ny retning med denne plata, selv om Blackout-riffet er fra 2016- eller 17. Det nye materialet vårt er mer tilgjengelig. Det er ikke like mye vreng her. Inge synger her, han skriker ikke og det er mer melodisk også. Men vi glemmer ikke røttene våre, så vi har slengt inn flere black metal partier. En god låt skal være innom alle sjangere. Vel, vi rekker vel ikke innom alle men noen av låtene er innom det aller meste. Der den forrige skiva var ganske enkel, så gjør vi det mer avansert i den nye skiva og det er mer blanding av sjangere. 

Hovedtyngden ligger på hardrock, men det blir også litt doom, 70-talls og en del eksperimentelt. Det er litt mer bambi på isen, hehe. 

Da dere lagde den første skiva deres, hvor faste var idéene deres om uttrykket og lyden på plata?

Vi hadde en idé om at alle sjangere skal være lov. I alle fall innen elgitar-sjangeren. Vi ser nok på oss selv som et hardrock-band som er innom mye rart. Vi hadde mange idéer, men vi skjønte etter hvert at det ble for komplisert med alt mellom fire og åtte gitarstemmer på enkelte partier. Det hele var litt over alt, så vi måtte forenkle det. Vi spilte inn den første skiva live med to gitarer, trommer og bass. Vi la ikke på så mye, bare vokal og noen soloer. Innspillingen tok to og et halvt forsøk.

Jeg har skrevet de fleste av låtene våre. Mange av riffa til den nye plata kom jeg også opp med da vi spilte inn og jobba med det gamle albumet. Mange av dem også rett før vi gikk i studio. Når man går og sliper og sliper på en diamant for å få den enda penere, da kommer man også på så mye nytt. Nye riff og nye diamanter renner inn. Man lærer mye av hard jobbing, men det er når man må ta valg at man lærer mest. Det er inspirerende å måtte sette bånd på seg. 

Nå som dere har flere låter klare, hvordan kommer ting til å slippes?

Vi skal slippe fire singler til albumet og de skal vi gå i studio og spille inn i januar-februar. Når det er gjort så kjører vi på med konserter. Vi vil spille live, det er det vi virkelig vil, men vi er fedre, så det kan bli litt vanskelig. Vi er jo veldig opptatte. Men det blir konsert på Blitz 12. november. Nå er det virkelig på tide. Det blir vår første konsert på 3 år og vi har med oss Håndgemeng. Det blir rått.

Når man gir ut sin andre skive, så må man enten fornye seg eller forbedre det man allerede har. Hva lener dere dere mest mot? Fornye eller forbedre?

Jeg mener det er viktig å gjøre noe nytt. Jeg vil ha variasjon. Det er det som er gøy med tempel. Vi er et rockeband med en tung lyd, men vi er innom mye rart. 

Jeg tror vi lander på en god blanding. Vi glemmer ikke røttene våre, men er ikke redde for å gjøre noe helt annet, så lenge det er gøy og det låter fett. 

Kvelertak lagde Meir ikke sant. Mer av det samme. Hvis jeg måtte velge en side vi lener oss mest mot, så vil jeg nok si at vi også gjør mer av det samme, bare bedre. 

De andre i bandet kommer nok til å være uenige, men det er min mening. 

Kan du gi en fet beskrivelse av den nye låta og hvorfor man burde høre på den?

Haha, da kaster jeg  janteloven og sier: Blackout er noe jeg aldri har hørt før og har et jævlig breibeint og fett rockesound som kan treffe hvem som helst. 

Når tror du den nya plata deres kommer ut?

Det er kjempekø i LP-trykkeren om dagen, så kanskje i 2024? Hvis vi har master klar i mars kan vi jo slippe den digitalt mye før det da. Bandet er nok gira på å få ut låtene, for vi har jobba med dem lenge og jeg kjenner at det kribler nå. Vi sa til Jansen at det skulle være ferdig i 2019, men nå er vi i gang, haha.


Blackout er ute på alle strømmetjenester nå. Sjekk den ut hvis du er gira på å høre ekte norsk hardrock som drar inspirasjon fra de fleste leirer i Elgitar-sjangeren. Personlig håper jeg at jeg slipper å vente på den nye plata i to år til, men slippe jeg nok nå. Jeg har fått svar på hva som skjedde med Tempel, men det er fortsatt band der ute som gikk i koronadvale og det er fortsatt historier som ikke er fortalt. Fortsettelse følger…

Åsmund Swensen Høeg