Tungsten Aften (5.mars @ Båthuset i Fredrikstad)

Kjære folk! Verda er mørk og grusom for tida. Difor er det godt å kjenna på at iallefall noko har kome tilbake til normalen. Det å kunne gå på konsert att utan restriksjonar er noko me alle har behov for no. Eg skulle eigentleg dekka ein minifestival for ei tid tilbake - ei ny satsing kalla TUNGSTEN AFTEN. 5 band (grunna sjukdom blei det 4) frå den hardare delen av spekteret skulle riva Båthuset i Fredrikstad by ned til grunnmuren. Diverre så kunne eg ikkje stilla. Kven er då betre å senda ut på oppdrag enn min fantastiske, lidenskapelege kjæreste? Ho har ein måte å beskriva musikk på som får meg til å klikke. Det er på høg tid at ho tek tak i pennen.


Tekst og foto: Eileen Myrbakk Olsen

MÆD

Da jeg flytta fra byen i 2010 var det så å si kun Postgirobygget som hadde konsert i Fredrikstad. 12 år senere har det heldigvis skjedd ting, og hva er vel bedre enn å samle en gjeng med svartkledde, langhåra, ølglade musikkentusiaster på en og samme plass? Hånda opp, alle som kjenner at det kribler i hele kroppen bare av tanken på en svett og stappfull konsert etter 2 lange år uten! Tungsten Aften ble et slag i trynet av beste sort - og en skikkelig wake up call fra den trege, isolerte, grå tiden vi har vært i. Fra det øyeblikket jeg satt mine ben innenfor Båthusets lokaler, var det ingen tvil om at dette ble en bra kveld.

MÆD fyrte i gang showet med 80-talls rock i full bravur! Det tok jaggu ikke lang tid før det ble liv på gulvet med god stemning på scena. Det gjorde det ikke akkurat noe verre at vokalisten tar seg tiden til å snakke med publikum, føkke med Putin i en versjon av War Pigs eller at trommisen har the time of his life. Her snakker vi jovialitet i beste Fredrikstad-stil! MÆD sine låter hadde en sjukt bra drive i seg og vokalisten klina til med en sinnssyk pitch jeg aldri har hørt før. Anbefales? YES!

MAKTKAMP

Så var tiden inne for MAKTKAMP, da. Hva i alle dager?! Hvorfor har jeg ikke hørt de her før? Snakk om et band som gir alt - trøkk fra første stund! De som hører på techno på treningssenter kan ta seg en bolle - her er det MAKTKAMP som gjelder. Hardcoren ble pumpa inn i årene til samtlige i publikum, og jeg er sikker på at alle ble like gira på å kle av seg da vokalisten rev av seg trøya. Jeg prøvde å holde meg til én øl per band så jeg var klar nok i huet til å skrive og ta bilder, men det var klin umulig her. Snakk om å gire opp publikum! Og hvis det er lov å si - er det en ny Kvelertak-gjeng på gang?

Watch out - her kommer guttane fra ScarS! Hardt, hardt, hardt - og deilig. Det jeg bet meg mest merke i, bortsett fra tunge riff, var vokalen til kisen i front. Beste måten jeg kan beskrive det på er et primalskrik fra en gammel whiskystemme. Hvis jeg skal sammenligne med noe, kan man gjerne tenke seg Max Cavalera x 100 med rivjern i halsen. Ordentlig møkkete metalgig med gamle travere på scena. Ikke minst er publikum så gira på dette tidspunktet at du ikke kan snu deg uten å få ølsprut eller langt rockehår i trynet. Love it!

Camelio

Til slutt har vi kveldens hovedattraksjon, Camelio. Dette er guttane som har satt i gang hele denne minifestivalen og endelig er det deres tur! Og. Fy. FAAEN. Dette er noe av det råeste jeg har hørt på lenge. Her kjørte de på med alt man kan drømme om - grisestygg vokal, tunge riff, bassrunking og leopardkåpe. Samtidig med den herlige, nedpå og joviale framtreden med blant annet en liten munnharpe midt i der, var det veldig tydelig at her går det i kvalitet. Det siste som står i notatene mine fra Tungsten Aften og Camelio før jeg ikke lenger klarte å motstå headbanginga? Satan kommer.

Gjennomgående for hele kvelden var en helt fantastisk stemning. Nå har folk vært så sugne på konsert uten restriksjoner, at folk klemte mens de headbanga. Må nesten tørke en tåre. Dette var så sårt nødvendig, og jeg tror jeg snakker for alle tilstede denne kvelden når jeg sier at det var en opplevelse vi så absolutt vil ha tilbake neste år! Så nå ber jeg på mine knær - kan dette vær så snill bli en årlig greie? Kan jeg våkne en søndag om et års tid for atter en gang å måtte vaske Docs´a mine for ølsøl? At jeg atter en gang kan våkne med litt fylleangst grunnet overtenning fra helvete? Dette var altså så godt for sjela! Jeg trenger mer.

PS: Grand Atomic - det femte bandet som ikke kunne stille - vi savna dere skikkelig!

ScarS

10/10 TRYNER!

Eileen Myrbakk Olsen